Waar ligt de pc-spier?


Zoals al vermeld zal het proberen tegenhouden van de stroom bij het urineren u helpen te weten te komen wanneer u uw PC-spier gebruikt.

De vele gepopulariseerde publicaties die u tegenwoordig op het internet kan terugvinden (of bij sjacheraars voor woekerprijzen kan aankopen) tonen helaas niet de belangrijke nuance om hier voorzichtig mee om te springen en vermelden droogweg het stoppen van de urinestroom als methode om de pc-spier te situeren.

Toch heeft Dr. Kegel deze methode om de pc-spier te localiseren niet zelf voorgesteld, en wordt deze methode door medische professionals ook niet aangeraden.

Het stoppen van de urinestroom was voor Dr.Kegel slechts één van de voorbeelden van oefeningen die iemand met een goed getrainde pc-spier aankon. Voor mannen en vrouwen met incontinentie was deze gevulgariseerde, niet wetenschappelijke methode daarenboven erg moelijk uitvoerbaar.

de pc-spier voor kegeloefeningen

Verschillende doktoren waarschuwen dan ook om dit tegenhouden van de urinestroom niet concreet uit te voeren, dit kan namelijk leiden tot het tegenovergestelde effect zoals angst- en stressgevoelens en een verlies van controle over de pc-spier met incontinentieproblemen als gevolg.

Probeer daarom uw urine een aantal keren op te houden, maar zonder daarbij de stroom daadwerkelijk te stoppen. Op deze manier kan u zonder risico’s ontdekken wanneer u de spier controleert, en kan u ook goed aanvoelen waar deze spier zich in uw lichaam bevindt.

Alternatieve methode

Een andere methode om te ontdekken waar de pc-spier zich bevindt zal een aantal onder u wellicht niet erg uitnodigend klinken, maar is toch behoedzamer dan het proberen tegenhouden van de urinestroom.

Als u een vinger in uw anus duwt en probeert contracterende bewegingen te maken met de PC spier, zal u de kracht voelen van deze spier doordat de anus samenknijpt rond uw vinger. Probeer andere spieren (de bil-, dij-, rug- en abdominale spieren) bij deze oefening ontspannen te houden.

Telkens wanneer u druk op de vinger voelt, zal u de pc-spier gebruiken.